ГП і … розпакувальники ресурсів

EN FR RU UA +

Miniatura

Коли улюблені ігри неодноразово пройдені, часом виникає інтерес до їх внутрішньої будови. Частково з цим допомагають програми-розпакувальники, які дозволяють навіть після застарівання гри, витягувати з неї «сувеніри» – текстури, музику та деякі інші ресурси. Частково з цим може допомогти програма Dragon Unpacker та її колеги.

Розглянуті програми:

  1. Dragon Unpacker.
  2. WOTgrealExporter.
  3. QuickBMS.

1. Dragon Unpacker


Головне вікно (відкрили пакет з музикою)

Програма призначена для перегляду ресурсів або тільки їх невеликої частини. Для деяких ігор є можливість витягти текстури та музику, хоча і деколи для цього потрібні додаткові дії (розшифрування).

Якщо програма не підтримує гру, то можна запустити вбудований в неї аналізатор – HyperRipper, який спробує знайти в файлі ресурсів відомі йому типи файлів (картинки, звуки).


Знаходімо HyperRipper


Обираємо типи файлів для пошуку


Пошук завершено (помилкове спрацьовування – відеороликів в пакетах uax ніколи не було 😉 )

Програма створювалася універсальною, тому підтримує формати великої кількості ігор.

У програму вбудована система пошуку оновлень (Duppi), доступна з меню «Довідка». Для її активації потрібно хоча б раз запустити програму з правами адміністратора.

Нас цікавлять лише можливості можливості щодо ігор про Гаррі Поттера.

Гаррі Поттер і Філософський камінь.Для цієї гри доступний перегляд і експорт текстур (файли пакетів з розширенням utx), файлів озвучення (пакети з розширенням uax).
Гаррі Поттер і Таємна кімнатаДля цієї гри доступний перегляд і експорт текстур (файли пакетів з розширенням utx), тільки перегляд вмісту файлів озвучення (пакети з розширенням uax). Експорт звукових ресурсів неможливий через внесення програмістами Electronic Arts змін до механізму роботи зі звуковими ресурсами.
Гаррі Поттер і в’язень АзкабануДля цієї гри доступний перегляд і експорт статичних текстур (файли пакетів з розширенням utx).
Гаррі Поттер і Келих вогнюДля цієї гри доступний перегляд і експорт вмісту деяких пакетів гри з розширенням big: можливо витягувати відеоролики і звуковий супровід в спеціальних ігрових форматах.
Гаррі Поттер і Орден ФеніксаДля цієї гри доступний перегляд і експорт вмісту деяких пакетів гри з розширенням big: можливо витягувати відеоролики і звуковий супровід в спеціальних ігрових форматах.
Гаррі Поттер і Напівкровний принцДля цієї гри доступний перегляд і експорт вмісту деяких пакетів гри з розширенням big: можливо витягувати відеоролики і звуковий супровід в спеціальних ігрових форматах.

Завантаження. Завантажити програму можна як з офіційного сайту, так і зі зробленого нами «дзеркала». Програма доступна на трьох мовах: французькою, англійською, іспанською.

Але також доступний мовної файл, який додає до списку підтримуваних мов і російську мову.
Після установки програми або її розпакування потрібно хоча б раз запустити програму з правами адміністратора. Після цього можна буде встановити русифікатор подвійним клацанням на ньому.

Офіційний сайт: перейти (на 19.05.2017)

Посилання для завантаження программи також наявні на нашому сайті, на сторінці “Файли”.

Автор програми: Олександр Девільерс (Alexandre Devilliers), чия програма Dragon Unpacker вже багато років відома серед любителів покопатися у ресурсах улюблених ігор. В останні роки, за браком вільного часу, рідко займається цим проектом.


2. WOTgrealExporter


Головне вікно

Призначення елементів інтерфейсу

  1. Зона вказування теки з файлами ресурсів
  2. Список підтримуваних файлів у вибраній теці
  3. Кнопки «Вибрати все», «Відмінити вибір для всіх» (відноситься до пункту 4)
  4. Список ресурсів
  5. Зона вибору типу ресурсів (4 кнопки-перемикача)
  6. Зона експорту – кнопки із зазначенням формату і поле для вказування: куди експортувати
  7. Зона перегляду

Програма дозволяє переглянути й експортувати більшість файлів статичних (неанімованих) текстур, моделей, звуків із ресурсів комп’ютерних версій перших трьох ігор.

Гаррі Поттер і Філософський камінь.Доступні для перегляду та експорту: звуки (пакети uax), музика (пакети umx), текстури (пакети utx), класи + моделі + текстури (пакети u)
Гаррі Поттер і Таємна кімнатаДоступні для перегляду та експорту: текстури (пакети utx), класи + моделі + текстури (пакети u). Для звуків (пакети uax) доступний лише перегляд переліку файлів.
Гаррі Поттер і в’язень АзкабануДоступні для перегляду та експорту: деякі текстури (пакети utx). Доступний лише перегляд списку файлів для: файлів анімацій (пакети ukx), звуків (пакети uax), моделей (пакети usx), більшості текстур (пакети utx), класи + моделі + текстури (пакети u).

Одним з недоліків є витік пам’яті (memory leaks) – через деякий час перегляду програма може зависнути. Після перезапуску вона знову буде працювати, але тільки до того моменту, поки не буде переглянуто ще деяку кількість ресурсів.


Переглядаємо модель снітча з Таємної кімнати

Для роботи з ресурсами достатньо:

  1. вибрати теку з ресурсами (textures, sounds, system). Якщо вибір вірний, то список зліва заповниться іменами файлів;
  2. кнопками панелі інструментів вибрати тип ресурсу (класи, моделі (mesh), картинки, звуки);
  3. якщо обраний пакет містить обраний тип ресурсу, то при подвійному натисканні на назву пакету, правіше відобразиться перелік його ресурсів.

Додатково:

  1. Якщо ресурс підлягає експортуванню, то після вибору ресурсів для експорту досить натиснути кнопку “Експорт”. При вдалому збігу обставин ресурси будуть збережені у вигляді файлів у поточній теці (якщо переглядати теку sounds, то експорт буде вестися до неї ж). шлях експорту можна змінити у текстовому полі, що знаходиться трохи правіше і вище списку ресурсів;
  2. Звукові ресурси з Філософського каменю можна прослухати у вбудованому в програму плеєрі або ж експортувати його у файл формату wav.
  3. Класи проглядаються у вигляді тексту і експортуються в текстовий спеціальний формат uc;
  4. Моделі експортуються у формати unreal 3D і 3ds. Можна їх попередньо переглянути і навіть покрутити;
  5. Частину текстур можна переглянути, клацнувши на імені ресурсу. Також їх можна експортувати в файли форматів bmp, pcx.

Розробник: Dean Harmon

Офіційний сайт: http://www.wotgreal.com/

Запасне посилання (бо сайт розробника працює далеко не завжди). Ця версія містить наш пробний переклад інтерфейсу російською мовою.


3. QuickBMS

Дозволяє розпаковувати весь вміст пакетів big (Келих вогню, Орден Феніксу, Напівкровний Принц) і dat (ЛЕГО Гаррі Поттер: 1-4 роки, ЛЕГО Гаррі Поттер: 5-7 роки).

Працювати з програмою просто, потрібно лише:

  1. запустити її;
  2. вказати файл-плагін (ea_big4.bms для пакетів big і ttgames.bms для ЛЕГО-ігор);


    Діалогове вікно вибору файлу-плагіна

  3. Вказати ім’я файлу ресурсів або теку з такими файлами для розпакування;


    Діалогове вікно вибору файлів ресурсів

  4. Вказати теку, куди будуть витягнуті файли.


    Куди витягувати будемо?

Процес може зайняти тривалий час – в залежності від розміру пакета.


Залишилося натиснути Enter (на деяких старих клавіатурах – Return)

Розробник: Luigi Auriemma

Офіційний сайт: quickbms.aluigi.org


Автор статті: АlехeyMS


Добавить комментарий

Ваш e-mail не буде опублікований. Обов’язкові поля позначені *

 

1. Якщо ви хочете показати коментар тільки співробітникам сайту - додайте до нього слово "top_secret" ;-)
2. Для додавання картинки в коментар скористайтеся послугами фотохостингу (підійде HTML-код для вставки).